Skip to main content

Hoe verzorg je onzuiverheden?

Onzuiverheden komen vooral voor bij gemengde en vette huidtypes met een zeer actieve talgproductie. Die talg houdt de huid soepel en legt een beschermende film, maar teveel talg verstopt de poriën. De activiteit van de talgproductie kan genetisch of hormonaal bepaald worden, maar ook stress en omgevingsfactoren hebben een invloed.

Puistjes zijn het gevolg van 3 factoren: een verhoogde talgproductie, teveel dode huidschilfers en de P.acnes bacterie die een ontsteking uitlokt. Zaak is dus om de poriën vrij te houden door de talgproductie te verminderen en dode huidschilfers regelmatig te verwijderen.
Maar… niet alle puistjes zijn hetzelfde. Er is een verschil tussen tieners en volwassenen.

Onzuiverheden bij tieners

Tieners hebben last van razende hormonen die de talgproductie stimuleren. Die moet je dus wat afremmen met talgabsorberende stoffen zodat je poriën niet dichtslibben. Vermijd agressieve producten die de huid uitdrogen, want daardoor gaat de huid net meer talg produceren en raak je in een vicieuze cirkel. Kies voor zachte, reinigende en ontstekingswerende producten die de poriën zuiveren.

Onzuiverheden bij volwassenen

-Hoe ouder je wordt, hoe trager de huid zich vernieuwt. Daarom zijn volwassenen –vooral vrouwen- gevoeliger voor ontstekingen (als gevolg van verstopte huidporiën). Zoek dus naar ingrediënten die de celvernieuwing stimuleren, exfoliëren en ontstekingen kalmeren.

Routine:

*Je huid ’s morgens en ’s avonds reinigen is essentieel voor een zuivere huid. Kies voor een milde reiniger die de huid niet uitdroogt en kalmerende stoffen bevat. Draag je make-up, doe dan ’s avonds aan double cleansing

*Volg met een toner die de laatste onzuiverheden (make-up resten, kalkresten in het water, etc) wegneemt en de huid weer in evenwicht brengt. Sommige toners zijn ook licht exfoliërend, zodat je poriën zuiver blijven.

*Gebruik een aangepast essence of serum: So’Natural Red Peel Tingle Serum (exfoliërend), Skinmiso Pore Corset (talgabsorberend)

*Kies een vetvrije moisturizer : Yadah Anti-T Emulsion, Yadah Soothing Cactus Gel, Accoje Hydrating Gel Cream

*Gebruik een lokale verzorging die puistjes aanpakt vb Skinmiso Spot Repairing serum, Yadah Anti-T Red Zero Spot Cream

*Indien je vooral zwarte puntjes hebt en niet teveel ontstoken puistjes, kun je je huid regelmatig exfoliëren om dode huidschilfers te verwijderen.

*Leg regelmatig een masker op naargelang de behoefte:
-een hydraterend masker als je huid trekkerig aanvoelt vb Yadah Daily Green Cactus Mask, Accoje Aqua Sheet Mask
-een kalmerend masker wanneer je huid geïrriteerd aanvoelt vb Yadah Daily Green Cica Mask

Written by Helen Willems

BE OO KAY nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwigheden, wedstrijden en tips & tricks? Schrijf je dan in op onze newsletter en ontvang een gratis verzorgingsmasker bij je eerste bestelling!