Skip to main content

Hoe kies je de juiste verzorgingsproducten voor je huidtype?

De juiste verzorgingsproducten kiezen is belangrijk. Om je huid goed te kunnen verzorgen moet je je huidtype kennen en begrijpen wat de huid nodig heeft op verschillende momenten. Je huidtype is een min of meer stabiel gegeven, maar daarnaast kunnen externe factoren zoals omgeving, seizoen of je levensstijl bepaalde behoeften doen ontstaan. Die kan je behandelen met producten waarmee je je basisverzorging aanvult. Welk huidtype je ook hebt, Aziatische huidverzorging heeft een paar basisregels: reinig zacht, bescherm je huidbarrière en hydrateer.

KEN JE HUIDTYPE

De meeste mensen worden geboren met een normale huid, maar naarmate we ouder worden kan dat evolueren onder invloed van hormonen, genetische aanleg en omgevingsfactoren. Vink de checklist af en ontdek welke huid jij hebt:

Hoe voelt je huid een paar uur na het wassen (zonder moisturizer)?

 1. Trekkerig en oncomfortabel
 2. Voelt zacht en glad aan
 3. Vet op voorhoofd, neus en kin, droog op de wangen en rond de ogen
 4. Glanst

Reageert je huid snel op prikkels, zoals producten of weersomstandigheden?

 1. Altijd
 2. Soms
 3. Zelden
 4. Nooit

Hoe ziet je huid er uit?

 1. Vaal, ruwe textuur met schilfertjes
 2. Frisse teint, gladde huid met nauwelijks zichtbare poriën
 3. Normaal, lichte glans en soms onzuiverheden op voorhoofd en neus
 4. Glimmende huid met minder frisse teint, grove poriën en vaak onzuiverheden

Glanst je huid vaak op foto’s?

 1. Nooit
 2. Soms
 3. Vaak
 4. Altijd

Veroudert je huid snel?

 1. Meer fijne lijntjes en rimpels dan je vriendinnen
 2. Niet opvallend
 3. Vooral lijntjes rond je mond en ogen, minder op je voorhoofd
 4. Je hebt amper lijntjes of rimpels, mogelijks wel wat pigmentvlekjes van vroegere acné of andere wondjes

Hoe lang houdt je foundation?

 1. Soms moeilijk om make-up aan te brengen en na een paar uur verdwijnt hij in rimpeltjes of schilfert hij af
 2. Blijft urenlang glad en egaal
 3. Na een paar uur glanst je t-zone (voorhoofd en neus)
 4. Na een paar uren wordt je teint vlekkerig

Heb je veel zichtbare poriën?

 1. Nee
 2. Nauwelijks
 3. In de t-zone (voorhoofd en neus)
 4. Veel

Zijn je poriën snel en vaak verstopt (met zwarte puntjes en puistjes tot gevolg)?

 1. Nooit
 2. Zelden
 3. Soms
 4. Vaak/altijd

Dan heb je een droge huid
Deze huid produceert niet voldoende talg, waardoor ze lipiden (natuurlijke vetstoffen als ceramiden, vetzuren en cholesterol) en hydraterende stoffen (ureum, aminozuren, Natural Moisturizing Factors) mist om vocht vast te houden en een beschermende film op te bouwen. Doordat de huidbarrière niet goed werkt, verdampt vocht uit de huid sneller en wordt de huid droger. Dit huidtype is gevoeliger voor rimpels. Meestal is dat genetisch bepaald. Maar ook externe factoren als je lifestyle, voeding en klimaat spelen een rol.

Hoe verzorg je een droge huid?

Dan heb je een normale huid
Een normale huid is een huid in evenwicht: niet te vet en niet te droog.

Hoe verzorg je een normale huid?

Dan heb je een gemengde huid
Een gemengde huid heeft een ander huidtype naargelang de zone. Meestal is de tzone vetter en de wangen droger.

Hoe verzorg je een gemengde huid?

Heb je vooral 4, dan heb je een vette huid
Dit huidtype kampt met een verhoogde talgproductie, waardoor poriën snel verstopt raken en de huid snel een vette glans krijgt. Het voordeel van de beschermende oliefilm is dat dit huidtype minder snel veroudert.

Hoe verzorg je een vette huid?

HUIDBEHOEFTES
Huidbehoeftes zijn het resultaat van externe factoren, zoals het klimaat, seizoen, temperatuur, wind, zon, pollutie, geneesmiddelen, huidverzorgingspoducten of andere levensstijlkeuzes bijvoorbeeld. Die zijn veranderlijk en pak je dus best aan met gespecialiseerde producten, zoals een essence of een serum, waarmee je je basisverzorging aanvult.

*GEVOELIG
Een gevoelige huid heeft een verstoorde huidbarrière, waardoor ze snel geïrriteerd geraakt. Dat uit zich in rode vlekken, uitslag, jeuk, een prikkend of branderig gevoel. Droge huidtypes hebben aanleg om ook gevoelig te zijn omwille van de slecht werkende huidbarrière. Maar ook gemengde of vette huidtypes kunnen gevoelig zijn. Ongeacht je huidtype, moet je je huid zo zacht mogelijk verzorgen.

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

*LIJNTJES & RIMPELS
Lijntjes en rimpels duiken automatisch op wanneer we ouder worden. Dan wordt de huid immers droger, minder elastisch en meer kwetsbaar. Dat proces wordt nog versneld door zon, roken en expressieve gelaatsuitdrukkingen (veel lachen of fronsen).

Hoe verzorg je lijntjes en rimpels?

*PIGMENTVLEKKEN
Pigmentvlekken zijn het gevolg van een onregelmatige melanineproductie. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben: teveel zon, hormonen of reacties op ontstekingen (van wondjes of puistjes). Ze bestaan in verschillende vormen: sproetjes, melasma, ouderdomsvlekken of sporen van vroeger wondjes (zoals acné, ingegroeide haren, etc).

Hoe verzorg je pigmentvlekken?

*ONZUIVERHEDEN
Onzuiverheden komen vooral voor bij gemengde en vette huidtypes door een overenthousiaste talgproductie. De olie doet dode huidcellen aaneenklitten waardoor poriën verstopt raken. Dat kan genetisch of hormonaal bepaald zijn. Maar ook stress en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen.
Hoe verzorg je onzuiverheden?

*VERMOEIDE HUID
Stress, slaaptekort, teveel zon en een slechte gewoonten zoals roken en drinken laten zichtbare sporen na op je huid. Die wordt onrustig, krijgt donkere kringen en wallen niet meer weg en meer last van fijne lijntjes, onzuiverheden en een vale teint, … Voldoende en regelmatig slapen is het belangrijkste dat je kunt doen voor je huid, maar ook aangepaste verzorging maakt een verschil.

Hoe verzorg je een vermoeide huid?

*DEHYDRATATIE
Hoewel de symptomen van dehydratatie (een trekkerig, oncomfortabel gevoel) hetzelfde zijn als die van een droge huid zijn er een paar fundamentele verschillen. Een droge huid heeft een tekort aan lipiden (vetstoffen), een gedehydrateerde huid heeft vocht nodig (niet perse vetstoffen). Elk huidtype kan gedehydrateerd zijn, ook een vette.

Hoe verzorg je een gedehydrateerde huid?

Written by Helen Willems

BE OO KAY nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwigheden, wedstrijden en tips & tricks? Schrijf je dan in op onze newsletter !