Skip to main content

Hoe de juiste UV bescherming kiezen in 3 stappen?

Niets kan zoveel deugd doen als de zon, voor de aanmaak van vitamine D én een goed humeur. Maar het is ook een valse vriend waartegen je je moet beschermen. Maar hoe kies je de juiste UV bescherming? BE-OO-KAY legt het je uit.

Kies een SPF van minimum 30+

SPF betekent Sun Protection Factor en duidt op hoeveel langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Indien je al na 10 minuten verbrandt zonder zonnecrème, dan zal een SPF 30 je 300 minuten beschermen. In theorie is dat 5 uur, maar in de praktijk ligt dat anders. Dermatologen raden je aan om om de 2 uur te smeren, voor verschillende redenen: je zweet én de kracht van de UV-bescherming neemt gaandeweg af. Bovendien ben je altijd minder beschermd dan je denkt. Met een factor 50 waan je je onkwetsbaar, maar geen enkele zonnecrème beschermt je volledig. Bij een SPF komen nog altijd 2% van de UV-stralen door. Daarbij komt dat de labotesten onrealistische hoeveelheden gebruiken: een halve theelepel voor het gelaat, een halve tube voor je lichaam. Dat is 35 ml of 5 theelepels: 1 theelepel voor beide armen, 1 voor elk been, 1 voor je rug en 1 voor je schouders, borstkas en buik. De meeste mensen zullen zelfs de helft van die hoeveelheid niet halen. En zijn bijgevolg ook niet zo goed beschermd als ze denken.

Let op de UVA-bescherming

Een SPF duidt de mate van UVB-bescherming aan, de stralen die je doen verbranden. Over UVA-stralen wordt er veel minder gesproken. Nochtans toont onderzoek aan dat ze veel schadelijker zijn dan we denken. Ze gaan immers dieper door de huid, waar ze de cellen aanvallen, wat op lange termijn leidt tot huidveroudering (rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken) en mogelijk ook huidkanker. Je merkt niet meteen de schade die ze aanrichten, die wordt pas na langere tijd zichtbaar. Bovendien zijn UVA-stralen er het hele jaar door: in tegenstelling tot UVB-stralen kunnen ze door wolken en glas. De blootstelling aan UVA-stralen is dus vele malen groter dan aan UVB-stralen. Hoe weet je of je een zonneproduct afdoende beschermt tegen UVA-stralen? Door voor een breedspectrum UV-bescherming te kiezen, die wordt aangegeven door een cirkeltje rond de UVA. Er staat geen cijfer bij, maar in Europa geldt de regel dat de UVA-bescherming ongeveer 1/3 van de SPF (UVB) bedraagt. In Azië duidt men het aan met PA gevolgd door plusjes, waarvan 4 plusjes op maximale UVA-bescherming wijzen.

Kies de juiste textuur

De beste zonnecrème is diegene die je graag gebruikt. Een aangename textuur is dus belangrijk. Nochtans is niet elke soort even efficiënt. Bij een spray is het moeilijk in te schatten of je de juiste hoeveelheid hebt gebruikt. Bovendien loop je het risico dat je de UV-bescherming inademt. Met een crème heb je meer controle over het aanbrengen. Houdt ook rekening met je huidtype en -behoeften. Een vette of onzuivere huid moet een vetvrije textuur kiezen die de poriën niet verstopt. En aangezien je nu weet dat je je huid het hele jaar door moet beschermen als je rimpels en vlekjes wilt vermijden kies je best een luchtige textuur die geen vette film nalaat. Idealiter met antioxidanten (die beschermen tegen vrije radicalen) en kalmerende ingrediënten.

BE-OO-KAY heeft 3 fantastische opties die je het hele jaar door kunt gebruiken en optimale UV-bescherming bieden:

  • Yadah Oh My Sun Protection Tone UP Base SPF 30 PA++++ is een verzorgende formule die geschikt is voor alle huidtypes, maar in het bijzonder voor de gemengde en vette huid. Hij heeft een licht matterend effect en werkt perfect als make-up basis.
  • Yadah Oh My Sun Protection Milk is een hydraterende zonnemelk met minerale UV-filters, die geen witte film nalaat. Hij bevat verzachtende ingrediënten als niacinamide, centella asiatica en vijgcactusextract en heeft een lichte, aangename lavendelgeur. Hij is geschikt voor de hele familie en voor alle huidtypes.
  • Accoje Protective No Sebum Sun Gel SPF 50+ PA++++ heeft verschillende ingrediënten die van dit product een heus verzorgingsproduct maken. Aloe Vera, Cactusvijg en bergamotolie verzachten en hydrateren de huid. Bovendien bevat dit product niacinamide dat de talgproductie reguleert, waardoor glimmen wordt voorkomen. Ideaal voor gemengde en vette huidtypes en om het hele jaar door te gebruiken.

Naverzorging

Je mag je dan wel optimaal tegen de zon beschermen, maar daar stopt het niet. Ook de nazorg is belangrijk. De zon droogt de huid uit en warmt haar op. Een verfrissende hydratatie achteraf, bij voorkeur met kalmerende ingrediënten, is dan ook niet overbodig.

Bij BE-OO-KAY vind je verschillende oplossingen:

  • Yadah Cactus Soothing Gel, een hydraterende en verfrissende gel voor gelaat en lichaam, de perfecte aftersun!
  • The Lotus Calming Serum verzacht roodheden en irritaties met lotusblad en aloe vera. Antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen van de zon. Een must have het hele jaar door!
  • Vergeet niet om je huid grondig te reinigen, want een zonnecrème laat zich niet zomaar met water afspoelen. Een reiniger op oliebasis lost alles op, zodat er geen resten achter blijven in je huid en je poriën niet verstopt raken. De Green Tea Pure cleansing balm van Yadah is daar geknipt voor!
Written by Helen Willems

BE OO KAY nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwigheden, wedstrijden en tips & tricks? Schrijf je dan in op onze newsletter en ontvang een gratis verzorgingsmasker bij je eerste bestelling!