Exfoliant: wat doet het met je huid?
Een goede exfoliant mag zeker niet ontbreken in je skincare-routine. Benieuwd wat deze voor je huid kan doen? Hier vertellen we je welke exfoliant het best bij je huidtype en -behoefte past. Â
Waarom moet je een exfoliant gebruiken?
Onze huid maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan. Op 28 dagen tijd ontwikkelen ze zich terwijl ze van de diepere huidlagen naar het huidoppervlak reizen. Daar schilferen ze af. Die celvernieuwing vertraagt wanneer je ouder wordt, waardoor dode huidcellen langer blijven plakken. Dat maakt je huid vaal, ruw en kan je poriën verstoppen. Een exfoliant verwijdert je dode huidcellen en ander ‘vuil’ dat op je huid blijft kleven. Je kan op verschillende manieren exfoliëren: met een scrub of een peeling.Â
Exfoliant: scrub of peeling?
Scrub, peeling… weet jij het ook even niet meer? Een ding staat vast: het is niet allemaal hetzelfde.Â
Een scrub is een ‘mechanische’ exfoliant in de vorm van een korrelcrème dat de dode huidcellen afschraapt. Scrubs hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen, ze zijn vaak té agressief en doen de huid meer kwaad dan goed. Toch heeft een milde scrub ook zijn nut, om bijvoorbeeld droge plekjes weer glad te krijgen
Een peeling bestaat uit zuren die de PH (zuurtegraad) van de huid verlagen (onder zijn normale waarde rond 5). Dat maakt de huid zuur, waardoor de ‘lijm’ die dode huidcellen vasthoudt oplost en de frisse huid weer tevoorschijn komt.
AHA’s en BHA’s: Wat is het verschil?
Er bestaan twee soorten: Alpha-Hydroxyzuren (AHA’s) en Beta-Hydroxyzuren (BHA’s).
AHA’s zijn wateroplosbare zuren die vooral op de huidoppervlakte inwerken. Ze zijn afkomstig uit natuurlijke voedingsbronnen zoals melk (lactic acid), suikerriet (glycolic acid), appels (malic acid), druiven (tartaric acid) en amandelen (mandelic acid). Elk zuur heeft zijn eigen specifieke functie, maar in het algemeen zijn het échte aanraders voor normale tot droge huidtypes met tekenen van zonneschade. Ideaal om huidveroudering tegen te gaan. Ze helpen ook om je huid te hydrateren en de collageenproductie te stimuleren. Zo laat het fijne lijntjes, rimpels en pigmentenvlekken vervagen en krijgt je huid haar glans terug. Een niet te missen ingrediënt in jouw exfoliant, dus!
BHA’s zijn in vet oplosbaar en kunnen zo dieper de poriën indringen dan AHA’s en daar verstoppingen veroorzaakt door dode huidcellen en talg losweken en oplossen. Bovendien werken ze ook ontstekingsremmend en antibacterieel in een exfoliant. Perfect voor gecombineerde tot vettere huidtypes, die geplaagd worden door onzuiverheden.
Opgelet!Â
-Een exfoliant maakt de huid gevoeliger voor de zon. Breng het product daarom ’s avonds aan en draag overdag zonnecrème.
-Te veel exfoliëren zorgt voor een droge, geïrriteerde huid en kan zelfs pigmentstoornissen veroorzaken. Beperk je tot 1 (gevoelige huid) à 3 x per week (vettere huid).
-Bij het exfoliëren, laat je actieve ingrediënten als retinol en vitamine C best achterwege om zo irritaties te vermijden.
Vind de exfoliant die bij je past binnen het BE-OO-KAY aanbod.
Skinmiso Real Clean Peeling Gel bevat geen korrels, maar legt een film die je er ‘afwrijft’ wanneer hij is opgedroogd. Ideaal voor vettere, minder gevoelige huidtypes.
So Natural Red Peel Tingle Serum is een mix van zuren die de textuur verbetert, poriën verfijnt en de celvernieuwing stimuleert
Skinmiso Peel & Fill 2 step mask: een sheetmask met een peeling pad (lactic acid) en een hydraterend vliesmasker, ideaal voor een gedehydrateerde huid.
Qyo Qyo Tangerine Bright + Moist Peeling Pack: een diepreinigend masker op basis van vulkanische klei met een mix van AHA’s en BHA’s, voor wie last heeft van onzuiverheden.